dinsdag 16 juli 2013

Zoo gezellig en zoo twijfelachtig

De dierentuin. Ik heb daar een haat-liefdeverhouding mee. We zijn er vandaag heen geweest. Dat stond al langer op de planning, en nu de kinderen vrij zijn moest het er maar eens van komen. Gelukkig is dat hier heel wat goedkoper dan in Nederland. En de dierentuin in Praag is heel groot! Zo groot zelfs, dat we niet eens alles hebben kunnen zien. Het is erg leuk om er doorheen te wandelen. Vooral ook omdat de kinderen er zo blij van werden.
Zoeken naar de bergmarmotjes

De dierentuin is gelegen aan de noordkant van de stad waar de heuvels redelijk steil naast de Moldau oprijzen. Door de ligging aan de rivier heeft de dierentuin behoorlijk te lijden gehad onder het hoogwater van een paar weken terug. Ook nu nog zijn er delen, die na het hoogwater nog steeds niet toegankelijk zijn. Maar het ligt er prachtig op de helling. Hoog tijd dus om deze pracht van nabij te bekijken. Het verschil in hoogte maakt dat je meteen weer aan wat lichaamsbeweging toekomt. En het biedt mogelijkheden om de natuurlijke habitat van bepaalde dieren goed na te bootsen. Het gedeelte van de moeflons bijvoorbeeld, was één grote rotsformatie en ze konden toch wel zo'n dertig meter klimmen. Kom daar maar es om in Nederland. En als je hier de giraffen en zebra's over de "savanne" ziet lopen, ziet het er ook uit als een locus amoenus voor Afrikaans wild.

De nijlpaarden dobberden zo voor het oog tamelijk gelukkig rond. De tijgers hadden een hok van niet geringe afmeting, waar ze nog best een heel eind in konden wandelen. De meeste hokken zijn echt ruim waar dat nodig is en kan. Ook de Indonesische jungle is mooi opgezet, en leuk als je van klamme warmte houdt (ik niet). Verder schijnen de olifanten tweemaal daags een wandeling door de dierentuin te maken, maar dat hebben we nog niet gezien. Maar wel net effe een tikkie anders dan een gemiddelde dierentuin in Nederland.

Maar een ijsbeer op een evenwichtsbalk in 26 graden zonneschijn vind ik sneu.

IJsbeer achter glas


Ook de gedachte dat een cheetah in Praag gewoon nooit es even lekker full speed 120 km/h kan rennen voor hij een impala naar de keel springt is deprimerend. En de manier waarop de Aziatische neushoornvogel heen en weer sprong op die ene tak, deed me vermoeden dat er veel psychisch leed aan ten grondslag lag. Heen en weer, heen en weer op die ene tak, steeds maar door. Nou ja kort samengevat  komt het dan toch hier op neer. De dierentuin is best leuk. En waarschijnlijk gaan we wel vaker. We willen nog wel een keer die olifanten zien wandelen.

2 opmerkingen:

  1. Het schijnt dat men in de dierentuin in Gaza een ezel met strepen heeft beschilderd bij gebrek aan een zebra... Ook zoo twijfelachtig! ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Echt?? Wat erg voor die ezel. Als je daar ooit een keer komt wil ik dit wel onderstreept zien met een foto ;)

      Verwijderen