woensdag 4 september 2013

Sleepless in Prague


Vandaag was het een bijzondere dag. Het was de eerste schooldag na de vakantie. En voor Chaja was het zelfs de eerste dag van haar schoolloopbaan in Praag. Ze begint nu aan first grade, wat in Nederland groep 3 is. We hadden er allemaal veel zin, want na 11,5 week vakantie is het ook wel weer mooi geweest. Die weken leken schier eindeloos, maar tenslotte was het dan toch september geworden. Het was nog best spannend. Nieuwe juf, (deels) nieuwe kinderen, nieuwe klas en zélfs een nieuwe school. Dat was zó spannend, dat een van de kinderen niet kon slapen. Minstens vijf keer stond het schatje aan mijn bed vannacht, om daarover beklag te doen. Niet dat dat hielp natuurlijk, maar het is fijner als je niet in je eentje wakker bent midden in de nacht. Tijdstip is helaas vrijwel nooit een factor van betekenis in de overweging wel of niet te komen buurten. En gek genoeg kiezen ze ook altijd mijn kant van het bed. Dus na een zeeeer korte nachtrust, begonnen kind en ik gesloopt aan de nieuwe dag.
Sinds de school verhuisd is wonen we op loopafstand. Ik geloof niet dat ik al eerder zo dicht bij school heb gewoond. Het is zo'n 7 minuten lopen van ons huis. En dat het nog zo lang duurt komt voornamelijk doordat er een behoorlijk steile klim in zit. We zouden de school bijna uit ons keukenraam kunnen zien, ware het niet dat er een appartementencomplex in de weg staat. Het is een mooie oude school, met hele brede gangen en grote lokalen, zowel in oppervlakte als in hoogte. Veel ruimer dan de lokalen die de kinderen in Nederland gewend waren. En de klassen zijn hier stukken kleiner. Chaja zit nu met vijf kinderen in de klas. Ze hebben een flinke speelhoek en een riante leeshoek met zijn vijven. Er staan een paar relaxte banken en een kast vol boeken. Verder moet er flink gespeeld worden, omdat vier van de vijf kinderen nog niet, of niet goed Engels spreekt. En tijdens het spelen leren ze het sneller.
Jesse begint nu in de third grade. Waar hij het meeste zin in heeft dit jaar? In Tsjechisch leren!!! Blijkbaar vindt hij het leven hier nog niet uitdagend genoeg.
Vandaag een half dagje school om er in te komen. En met deze morgen, inclusief een chapel service is de kop er weer af! Zoals Leendert zei: "De komende 40 weken hebben wíj vakantie."