maandag 7 oktober 2013

Stadsolifanten op het spoor.

Stadsolifanten hebben ze hier. Hele mooie, wit met blauw. En ze verplaatsen zich over de rails. Waarom ze 'city elefant' heten weet ik niet. Ze lijken niet op olifanten, en ze rijden ook in dorpjes. Maar prima treinen om een paar uur in door te brengen.


De spoorwegen blijven me wel verbazen. Ten eerste, het lijkt hier gewoon allemaal te werken volgens dienstregeling. Ik kan me ook vergissen natuurlijk, zo heel vaak heb ik nog niet met de trein gereisd. Maar tot nu toe klopte het altijd. We moeten er gewoon van glunderen af en toe. "Alwéér op tijd vertrokken!" Het is comfortabel reizen en we vinden het allevier erg leuk om te treinen. En als kers op de taart, is het ook nog es goedkoop!

Ten tweede het spoor zelf. In het Nederlandse openbaar vervoer is zo ongeveer de ergste overtreding die je kunt begaan, de rails oversteken, anders dan bij een spoorwegovergang. Ik zou het tenminste niet in mijn hoofd halen. Nee, ook niet op station Lunteren. Van alleen de gedachte al, kijk ik schuw om me heen of niemand het heeft gemerkt. Maar er zijn vast wel Nederlandse snoodaards die het tóch doen.

Hier in CZ kan het gebeuren dat als de trein aankomt die je hebben moet, je eerst nog even het tussenliggende spoor moet oversteken, alvorens je jezelf naar binnen kunt takelen. En waarom? Geen idee. Het lijkt soms geen andere reden te hebben dan dat de wissel toevallig niet om was gezet. Ik vond het toch een gek gevoel om de kinderen het spoor op te duwen.

Afgelopen zaterdag wachtten we op de trein in Srbsko (ja probeer het maar gewoon, het is niet al te moeilijk), en daar ploegde iedereen onbekommerd het spoor over naar het perron aan de overkant. Niemand leek zich er echt zorgen over te maken dattie platgejakkerd kon worden. Dat er speciaal voor het oversteken een tunnel was aangelegd, maakte ook al niets uit. Sterker nog, de meesten staken over ter hóógte van de tunnel, maar dan gewoon bovengronds. Best grappig eigenlijk. En wat zijn wij Nederlanders toch braaf!! Lag die tunnel er tenminste niet helemáál voor niets. Benieuwd wat we over een jaar doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten