donderdag 22 maart 2018

Kwallenlogica


“Ze hebben geen hersens. Als ze steken kunnen ze het echt niet helpen.” Afgelopen zomer las ik me even in over de kwallenpopulatie in Montenegro in het algmeen en in de Kotorbaai in het bijzonder en hoe erg het zou zijn als je gestoken wordt, en in het artikel dat dit vraagstuk behandelde, stond deze parel van een zin. Iemand die het opnam voor de lokale kwallengemeenschap. Ze kunnen er gewoon echt niks aan doen als ze je pijn doen. Dat maakt het allemaal een stuk minder erg.

Ik moest vandaag weer aan deze zin denken, omdat hij multi-toepasbaar is. Een paar dagen geleden dreigde ik te laat te komen op een afspraak en ik stuurde een sms om te melden dat ik een paar minuten later zou zijn. En inderdaad, ik wás een paar minuten later. De vrouwen die ik zou ontmoeten waren al ergens neergestreken, maar zij hadden mijn sms niet gezien. En waarom niet? Omdat het niemand hier wat kan schelen als je een paar minuten later bent dan afgesproken en ze dus hun telefoon nog niet hadden geraadpleegd om te zien waar ik toch bleef. Andersom gebeurt ook. Vanochtend wachtte ik op een vriendin. Zij stuurde me een berichtje dat ze me met de auto zou ophalen en over zeven minuten zou voorrijden. Ik zorgde er dus voor dat ik klokslag zeven minuten later beneden buiten in de regen stond. Daar moest ik weliswaar vervolgens nog minstens tien minuten bibberen, maar toen kon ik wel in een auto met stoelverwarming stappen.

Het is grappig om bij mezelf vast te stellen dat sommige culturele gewoonten uit mijn eigen land nog altijd weerstand bieden aan de Tsjechische equivalent, zelfs al wonen we al bijna vijf jaar niet meer in Nederland. Mijn drang om op tijd te zijn is ongeneeslijk, en twee minuten later is al niet meer op tijd. Met alle chaos die mij eigen is, kan ik dat aspect niet uitgeroeid krijgen, terwijl hier twee minuten later nog steeds op tijd is. Dus hoe ik er ook uitzie, mijn haar in net-uit-bed-stand en mijn jas scheef dicht geknoopt, half acht is half acht. Mijn vriendinnen lachen erom. Maar ik weet wel hoe het komt. “Ik ben Nederlands, dus als ik op tijd ben, of zelfs een beetje te vroeg, dan kan ik dat echt niet helpen.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten